DevOps on mukavan lähestyttävä trendi. Sitä voi tavoitella pienissä pätkissä ja jo ensi askeleista voi olla suuri hyöty, kunhan ne on oikein valittu.

Hyvien tai erittäin hyvien ohjelmistojen kehittäminen oli ennen kuin Rolls Roycen käsin rakentamista. Hidasta, kallista ja jokainen työvaihe vaati erikoisammattilaisen, jotta kokonaisuus ei kärsisi. Jokaisen vaiheen käsityö on asiakkaasta tuntunut tärkeältä, sillä onhan valitulla mallilla ennenkin saatu hyviä rollsseja.

 

Kokeilua ja yhteistyötä

DevOps on kokeilevan kehityksen toimintamalli, jossa sovelluksia kehitetään pikaisesti iteroiden ja matalalla kynnyksellä. Aiemmin kehittäjät (Development) ja tuotanto (Operations) ahersivat omissa siiloissaan ja yhteistyö ei ollut aina kovin tiivistä. Kehittäjät kehittivät ja tuotanto vastasi järjestelmien pyörityksestä. Siilojen väliin katosi paljon tärkeää tietoa.

Enää edes maailman superrikkailla ei ole varaa tehottomiin työtapoihin. Tehtailla noudatetaan kiltisti tehokkaita Lean-menetelmiä ja ne työvaiheet, jotka voidaan, automatisoidaan robotein ja alihankinnan kautta. Turhat siilot on purettu. Kun kokonaisuus on hyvin hallittu, teknologia ei heikennä laatua vaan itse asiassa parantaa sitä.

"DevOps tarvitsee olutta", innosti seminaaripuheessaan virolainen DevOps-evankelista Kaimar Karu, tarkoittaen sitä, että kehittäjien ja tuotannon tulee viettää aikaa yhdessä ja tutustua toisiinsa.

 

DevOpsilla parempaa softaa nopeammin

DevOps on toimiva kattonimi sille, että ohjelmiston kehittämistä, testausta, käyttöönottoa ja ylläpitoa lähestytään prosesseina, jotka kannattaa mahdollisuuksien mukaan saada kerrasta toiseen tehtyä juuri samalla tavalla. Investoimalla alussa työaikaa, ja ehkä vähän työkaluihinkin, saadaan työvaiheet, joiden teko oli ennen työlästä, toimimaan täysin tai osin automaattisesti.

Kun DevOpsissa onnistutaan, yritys menestyy ja paradoksaalisesti Rolls Roycen tai Valmetin autotehtaan tavoin, palkkaa lisää väkeä tekemään yhä enemmän tulosta. Suurin hyöty on usein siinä, että hyvin robotisoitu, eli devopsattu, ohjelmistokehitys tuottaa parempaa softaa nopeampaan tahtiin. Tällaista on mukava kaupata asiakkaille.

Moni uusi johtamismalli on haastava ottaa käyttöön, sillä monista malleista saadaan hyötyjä vasta vuosien kuluttua. DevOps on käyttäjäystävällisempää ja ketterämpää. Useimmissa organisaatioissa ensivaiheet, kuten ohjelmiston automaattinen kääntäminen lähdekoodista ajokelpoiseksi (continuous integration eli CI) tai ohjelmiston automaattinen asentaminen käännöksen jälkeen testilaitteistoon, kuten servereille, on varsin suoraviivaista.

Oletko ottanut jo ensimmäisen askeleen devopsiin yrityksessäsi? Mitä ajattelit tehdä tämän eteen seuraavassa strategisessa suunnittelupalaverissa?

 

Artikkelin on kirjoittanut Petri Aukia. Tekstiä on muokattu. 

Codento