Runsas kuukausi Codenton Cettu-laumassa on vienyt selkeästi mukavuusalueen ulkopuolelle, ja avannut uusia näköaloja omaan osaamiseen. Sosiokratia on kokeellista, mutta toimii tehokkaasti.

Eräänä päivänä keväällä headhunter lähestyi LinkedInissä, ja ehdotusta pohtiessa tuli fiilis, että saattaisin viihtyä jopa kokopäivätöissä, vaikka opinnot olivatkin vielä kesken. Somessa tuli samoihin aikoihin vastaan Codenton työpaikkailmoitus ja totesin, että tehtävän kuvaus osui aika hyvin omaan osaamiseen ja firmakin vaikuttaa kiinnostavalta, joten laitoin hakemuksen Codentolle.

Ennen kuin toisaalla oltiin päästy edes ensimmäiseen haastatteluun asti, minulla oli jo kädessä Codenton työtarjous. Firmasta jäi heti alkumetreiltä mukavan maanläheinen fiilis, jatkuva oppiminen ja pyrkimys fiksusti toimivaan organisaatioon tuntuivat heti omilta jutuilta. Haastattelussa jo oli sellainen olo, että tulen sopeutumaan hyvin, ja niin on tapahtunutkin.

Monessa mielessä Codentolla on ollut sellaista, mitä kuvittelinkin, ja monessa mielessä taas ei. Siinä mielessä odotukset ovat täyttyneet, että lähdin Codentolle hakemaan nimenomaan uusia ja erilaisia juttuja ja projekteja, ja niitä on tullut. Ja monet asiat, joista oli jotain kuvitelmia, ovat alkaneet tarkentumaan ja mustat läiskät täydentymaan.

 

Codentolla saa sanoa

Codentolla käytössä olevasta päätöksentekomallista, Sosiokratiasta, alan ymmärtämään ainakin sen, että en siitä kauheasti vielä ymmärrä. Näin siitä huolimatta, että olen jo fasilitoinut ensimmäisen viikkokokouksen. Mallin monimiutkaisuudesta huolimatta kuukauden aikana on kuitenkin syntynyt hyvä luottamus sen toimivuuteen. Sosiokratia on sen verran kokonainen järjestelmä, että todennäköisesti ongelmatilanteiden ilmaantuessa niitä on jo mietitty.

Ja hyvin, eikä niin, että on hieman sutaistu sinne päin, ja sitten oletetaan että asiat ovat yhtä ruusuilla tanssimista ja kaikki menee hyvin. Selkeästi mallia on toteutettu käytännössäkin ja ilmeisimmät sudenkuopat on jo löydetty ja voitettu.

Ehkä hienoin asia Codentolla onkin puhumisen kulttuuri. Esimerkiksi piirien kokoontumisissa tai viikkopalavereissa ihmiset ihan oikeasti toteavat, että hei, olen eri mieltä tästä, ei tämän näin pitäisi mennä. Vaikenemista, nyökyttelyä tai selän takana mutisemista ei ole, vaan kaikki uskaltavat ilmaista mielipiteensä ja myöskin käyttävät sitä uskallustaan. Codento on avoin organisaatio, muutenkin kuin paperilla.

 

Fronttiin pää edellä

Runsaan kuukauden aikana olen pääasiassa ollut projektissa, jossa asiakkaalla on kasa palvelimia, jotka tuottavat sisäistä palvelua, ja teemme visualisointia siitä, miten niitä on käytetty, mitä on mahdollista vielä tehdä, ja missä on ongelmakohtia. Sikäli ihan jännää, että frontti oli minulle täysin vierasta, ja nyt olen käytännössä koodannut pelkkää fronttia.

Domain-osaamisella on aika iso merkitys kuitenkin projektissa. Taustani on järjestelmäasiantuntija, joten saattaisin olla ihminen, joka käyttää kyseistä työkalua. Kun tietää, millaiset asiat olisi järkevä näyttää mitenkin, on siitä paljon apua ja tulee myös parempia ideoita, miten asiat kannattaisi tehdä.

Projekti on aika lailla toimistolta käsin tehtävä, ja asiakas luottaa, että teemme hyviä asioita. Kerran viikossa käymme asiakkaalla demoamassa, mitä olemme saaneet aikaiseksi. Tämä on ollut hyvä, koska näin on päässyt tutustumaan omaan toimistoon näin alkuunsa.

 

Missä mun esimies?

Eniten hämmennystä Codentolla on aiheuttanut keskijohdon puuttuminen kokonaan. Kukaan ei ole samassa mielessä vastuussa omasta tontistaan kuten perinteisessä esimiesmallissa. Tästä huolimatta asiat hoituvat ja päätöksiä syntyy – tavallaan kaikki tuntuvat kantavan vastuuta Codentolla.

Sosiokratia tuo itseohjautuvuutta, ja se näyttäisi toimivan tehokkaasti käytännössä siitä huolimatta, että ihmisiä on tullut lisää ihan viime viikkoinakin ja organisaatio kasvaa. Kun perinteisessä organisaatiosa monet asiat voivat jäädä ilman vastuuhenkilöä, Codentolla joku ottaa aina kopin.

Tulevaisuutta odotan suurella innolla ja uteliaisuudella; jos seuraava projekti onkin ihan eri mallinen ja asiakas haluaakin, että työ tehdään paikan päällä, on jännää nähdä, miten se toimii. Lähitulevaisuudessa on myös tiedossa konferenssimatka Open Source Summittiin Edinburghiin, mitä odotan todella paljon.

 

Katso Codenton avoimet työpaikat

Markus Linnalampi

Markus Linnalampi