Monessa ATK-liemessä uineen Anthony Gyursanszkyn sapattivapaa katkesi, kun hän eräänä päivänä kuuli Codenton Cettujen kutsun. 

Ovelalle ja notkealle johtajalle oli tilausta noin 50 hengen itseohjautuvassa – ja toisinaan itsepäisessäkin – organisaatiossa viemään yritystä kohti tulevaisuuden kasvua ja menestystä. 

 

“Minulle intuitio on rationaalisten johtopäätösten ohessa merkittävä tekijä päätöksenteossa. Codentosta nappasin heti hyvän fiiliksen, organisaatio ja ajankohta tuntuivat nyt oikeilta. Näin myös, että Codentolla on mahtavat edellytykset ja mahdollisuudet menestykseen”, Anthony kertoo päätöksestään tarttua haasteeseen.

 

Anthony Gyursanszky on Codenton uusi toimitusjohtaja.Mikään unelmatyöpaikka Codento ei välttämättä ole toimitusjohtajalle, etenkään, jos on yhtään vallanhaluinen tai kontrollin perään haikaileva pomo. Itseohjautuvassa organisaatiossa firmaa vievät seuraaviin askeliin työntekijöiden havaitsemat kehitystarpeet ja jännitteet, ei niinkään keskijohdon toteuttama ja johtoryhmästä saneltu suuntalinja.

 

“Monet ovat sanoneet minun tuoneen itseohjautuvuutta johtamiini organisaatioihin jo ennen kuin termiä oli edes heitetty ilmoille. Minulle on hyvin luonnollinen tapa ajatella, että teen hommat hyvin kun ihmisiä ei tarvitse olla jatkuvasti ohjaamassa ja he osaavat tehdä päätöksiä itsenäisesti. Mutta on tässä toki opeteltavaakin, miten itseohjautuvuus toimii ja mitkä ovat parhaat käytännöt. Yhdessä menemme eteenpäin.”

 

Sapattivapaalta Codenton ruoriin

 

Anthonylla on laaja kokemus erilaisista tietotekniikka-alalla toimivista organisaatioista. Vaikka työnkuvat Tellabsilta Microsoftiin ja F-Securelta Innofactoriin ovat pääasiassa olleet johtoryhmäpainotteisia, onpa hän muinoin kirjoittanut konkreettista koodiriviäkin.

 

“Aikanaan Nokialla teimme sulautettuja järjestelmiä ja esimerkiksi metrojen kuulutusjärjestelmää, jota käytettiin muun muassa Lontoon metrossa.”

 

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Anthony on päässyt kokemaan myös kasvuyritysten parissa muun muassa SSH:n ja Innofactorin johdossa. Hänen saapuessaan Enderolle tilanne oli jo kärjistynyt pisteeseen, jossa ovet paukkuivat. 

 

“Siinä oli hurjia käänteitä heti alkuunsa, paljon sisäisiä ristiriitoja ja tiukka taloustilanne. Mutta mentiin siitä sitten eteenpäin, ja 50 hengen organisaatio kasvoi 170:een ja niitti lopulta mainetta kansainvälisesti.”

 

Puolisen vuotta sitten Anthony katkaisi pitkän työrupeamansa ja jäi sapattivapaalle Elisan IT-liiketoiminnan johdosta. Syyt olivat hyvin perinteiset; halu viettää enemmän aikaa perheen kanssa ja saada aikaa matkustelulle ja harrastuksille. Kaiken juoksemisen jälkeen olisi hyvä hetkeksi hengähtää ja antaa ajatuksen kulkea omalla painollaan. 

 

“Vaikka mitään varsinaista kiirettä minulla ei ollut takaisin toimistolle, sinänsä olin kyllä jo silmät ja korvat auki keväällä ja tuumin, että syksyllä olisi mukavaa aloittaa uudessa paikassa. Codenton kettu ponnahti somefiidiini ja tässä ollaan.”

 

 

Vallaton toimitusjohtaja mahdollistaa

 

Codentolla päätettiin parisen vuotta sitten ryhtyä ottamaan askeleita perinteisestä, hierarkisesta organisaatiosta kohti itseohjautuvuutta. Johtoryhmä lakkautettiin, ja työntekijöiden päätöksenteon viitekehykseksi valittiin Sosiokratia 3.0. Toimitusjohtajalla on ohjat käsissään, mutta rakenteellista valtaa hänellä ei ole sen enempää kuin konsultillakaan. Päätökset tehdään yhdessä. 

 

“Karkeasti ottaen voisi sanoa, että itseohjautuvassa organisaatiossa toimitusjohtajan tehtävä on fasilitoida fasilitointia. Tieto ja viisaus löytyy organisaatiosta ja Codentolla esimerkiksi Sosiokratian mukaisista piireistä. Toimitusjohtajan rooli on yhdistää asioita ja mahdollistaa piirien työskentely”, Anthony pohdiskelee. 

 

Nimenomaan asioiden yhdistely onkin Anthonylle mielekkäintä tekemistä toimitusjohtajana. Hänen on kehuttu johtajana hallitsevan hyvin strategisen etenemisen, mutta samaan aikaan hän on valmis myös taktisiin pikkuaskareisiin kädet savessa.

 

“Vähän samaa on luovuus ja kurinalaisuus, ja niiden välissä tasapainotteleminen. Näitä molempia pitää olla, jotta yritys menestyy. Monet referoi siihen, että jos huoneessa on fläppitaulu, se on taatusti piirretty täyteen asioita palaverin aikana, kun olen yhdistellyt niitä klustereihin, teemoihin ja strategisiin kokonaisuuksiin. Ja toisaalta ei tunnu laisinkaan pahalta naputella vaikka jotain nippelidataa Exceliin ihan itse”, Anthony naurahtaa. Kulttuuri kiinnittää työyhteisöön

 

Itseohjautuvuus mahdollistaa työntekijälle paljon, mutta asiakkaan päässä saattaa vastassa olla täysin erilainen organisaatiomalli. 

 

“Haastepuoli itseohjautuvuuden radikaalissa toteuttamisessa on se, että olemme tekemisissä myös asiakkaan kulttuurin, työtapojen ja prosessien kanssa. Tasapainoillessa erilaisten mallien välillä tulee muistaa, että olemme palveluorganisaatio – itseohjautuvuudesta syntyvä energia pitäisi ensisijaisesti suuntautua ulospäin asiakkaan hyväksi.”


Katso videolta Anthonyn tunnelmat uudesta roolistaan. 

Anthony-somevideo-v3_2_1

 

Toisaalta, asiakkaan kulttuuri myös monessa konsulttifirmassa vie kehittäjät mennessään, jolloin kotitoimiston meininki tuntuukin vieraammalta, kun siellä ajoittain asiakasprojektien välissä piipahdellaan, Vaikka sopimuksissa lukisi minkälaisia kilpailu- ja asiakkaalle rekrytointikieltoja, ei se sinänsä kehitä kotiorganisaation kulttuuria ja yhteenkuuluvuutta. 

 

“Siinä mielessä on hienoa, että Codentolla on investoitu niin paljon aikaa ainutlaatuisen kulttuurin ja yhteisön luomiseen, ahne organisaatio ei olisi tehnyt niin. Codentolaiset ovat codentolaisia myös asiakkaiden projekteissa, ja tuovat siinä mielessä myös lisäarvoa muun muassa itseohjautuvuudellaan. Uskon, että vaikka kulttuurin kehittämisestä ei välitöntä taloudellista hyötyä olekaan, pidemmän päälle se näkyy myös tuloksessa.”Kolmea tärkeintä härkää sarvista

 

Anthony on jo käärinyt hihansa urakan ääressä, ja Vuorikadun toimistolla pitkänhuiskeaa miestä näkee päivittäin juttelemassa ihmisten kanssa, osallistumassa palavereihin ja kuuntelemassa asiantuntijoiden perehdytyksiä. Johtopäätöksiä tärkeimmistä prioriteeteista on jo syntynyt.

 

“Näen, että Codentolla on kolme merkittävää asiaa, joista aloittaa menestyksen polun rakentaminen. Ensimmäinen, hyvin käytännöllinen asia on myynnin toimintamallin kehittäminen niin, että saamme kannattavimmat ja mielenkiintoisimmat projektit taloon, jolloin myös konsulttimme ovat tyytyväisempiä ja rekrytointi on helpompaa.”

 

“Toinen tärkeä asia on tulevaisuuteen suuntaaminen ja niiden S3-piirien aktivoiminen, jotka pohtivat suuntia ja keinoja Codenton kasvulle ja tulevaisuudelle. Siinäkin roolini tulee olemaan pikemminkin fasilitaattori kuin perinteinen toimitusjohtaja. Uskon, että saamme yhdessä rakennettua tulevaisuuden vision, jonka kaikki codentolaiset voivat allekirjoittaa.”

 

“Kolmas asia on löytää piirien ja koko organisaation työstä ne kokonaisuudet, jota lähdetään viemään eteenpäin ja huolehtia, ettei tule päällekkäisyyksiä, vaan että kuljemme kaikki samaan, yhteiseen suuntaan.”

 

 

Rumpuharkkojen kautta työmaalle

 

Anthony aloittaa aamunsa aikaisin, ja jo ennen toimistolle saapumista hän on yleensä ehtinyt käydä bändinsä treenikämpällä harjoittelemassa rumpukomppeja seuraavaa keikkaa varten. Viikonlopuista ne, jotka eivät mene perheen parissa, kuluvat monesti keikoilla ympäri Suomea bilebändi Inton matkassa. 

 

“Bändikin on tavallaan myös itseohjautuva tiimi. Jokaisen pitää hoitaa oma hommansa mahdollisimman hyvin, jotta kokonaisuus toimii.”

 

Rumpujen soittoon Anthonylla jää aikaa enintään pari tuntia päivässä. Naapuritreeniksellä harjoitteleva ammattilainen sen sijaan soittaa kokopäiväisesti: seitsemän tuntia päivässä. 

 

“Siinä se harrastelijan ja ammattilaisen ero. Kun harjoittelee noin paljon, ammattilainen voi hypätä kylmiltäänkin soittamaan keikalle vieraan bändin kanssa. Ja toisaalta, mikään määrä yhdessä treenaamista harrastelijoiden kesken ei auta, mikäli jokainen bändin jäsen ei osaa omaa hommaansa. Samalla tavalla se toimii myös ohjelmistokehityksessä, jokaisen tiimin jäsenen on osattava oma tonttinsa todella hyvin, jotta tiimi onnistuu kokonaisuudessa.”

 

Välineitä itseohjautuvuuteen ja yhteiseen päätöksentekoon – Sosiokratia 3.0

Codento